MINDFULNESS-BASED COGNITIVE THERAPY – MBCT

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8+1 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

MINDFULNESS – ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

Η ενσυνειδητότητα είναι ένας τρόπος ο καθένας μας να καλλιεργήσει την επίγνωσή του, σχετικά με το τί συμβαίνει μέσα του (σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις) και γύρω του, την κάθε στιγμή, κρατώντας μια στάση ευγενικής περιέργειας στην εμπειρία του, χωρίς να την αξιολογεί ή να την επικρίνει. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο έχει τη δυνατότητα να εστιάζει στο «εδώ και τώρα» με τρόπο ενεργητικό που δίνει νόημα στην εμπειρία του και μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε αυτή με μία στάση αποδοχής, αντί να αντιδρά και να προσπαθεί να την αλλάξει, να ανησυχεί για το παρόν ή το μέλλον, να αποφεύγει ή να μυρηκάζει, μπαίνοντας έτσι σε έναν αέναο κύκλο δυσφορίας και απογοήτευσης.

Όταν μιλάμε για ενσυνειδητότητα, μιλάμε στην ουσία για μία στάση ζωής η οποία καλλιεργείται μέσω επίσημων και ανεπίσημων πρακτικών διαλογισμού στην καθημερινότητα του ατόμου. Ερευνητικά, έχει συνδεθεί με υψηλούς δείκτες ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας, ενίσχυση ψυχικής ανθεκτικότητας, μειωμένο χρόνο διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ενισχυμένη συναισθηματική αυτορρύθμιση, λειτουργική ευελιξία, βελτίωση προσοχής και μνήμης κ.α.

Τα προγράμματα με βάση την ενσυνειδητότητα έχουν αποκτήσει πλέον μια ισχυρή θέση ανάμεσα στις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών, σωματικών νοσημάτων, καθώς και άλλων δυσκολιών και διδάσκονται στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8+1 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗ MBCT 

Το πρόγραμμα γνωστικής θεραπείας με βάση την ενσυνειδητότητα (mindfulness-based cognitive therapy, MBCT), συγκαταλέγεται στα μοντέλα 3ου κύματος γνωσιο-συμπεριφορικών θεραπειών, καθώς συνδυάζει τις θεωρητικές βάσεις της γνωσιακής θεραπείας με την εξάσκηση πρακτικών διαλογισμού βασισμένες στις αρχές της ενσυνειδητότητας. Οφείλεται στη δουλειά των Segal, Williams και Teasdale στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2002) που προσάρμοσαν το πρόγραμμα MBSR του Kabat Zinn σχεδιάζοντας αρχικά ένα πρόγραμμα για άτομα που είχαν επανειλημμένα επεισόδια κατάθλιψης. Έκτοτε το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί και μελετηθεί εκτενώς και σε άλλα ψυχολογικά προβλήματα παρουσιάζοντας εξαιρετικά υποσχόμενα αποτελέσματα, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στον επίσημο κατάλογο ενδεδειγμένων θεραπειών πρόληψης υποτροπής της κατάθλιψη του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας (N.I.C.E guidelines).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διδασκαλία στις αρχές της ενσυνειδητότητας, θεωρία και συστηματική εξάσκηση πρακτικών διαλογισμού, ήπιες ασκήσεις διατάσεων βασισμένες σε hatha yoga, ομαδική συζήτηση, προσωπική υποστήριξη και ατομική πρακτική στο σπίτι με αναλυτικό εγχειρίδιο και ηχογραφημένα αρχεία πρακτικών.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ:
Κάθε 2,5 μήνες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
10 εβδομαδιαίες συναντήσεις (8+1 εβδομάδες)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
Δια ζώσης / διαδικτυακά

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:
8 (δια ζώσης) έως και 12 (διαδικτυακά)

ΤΥΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Ψυχοεκπαιδευτικό Βιωματικό Εργαστήριο

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
Αγγελική Μοναστιρλή, Ψυχολόγος MSc, MBSR/MBCT Specialist

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί σε βεβαίωση παρακολούθησης και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίσημη πιστοποίηση δασκάλων προγραμμάτων με βάση την ενσυνειδητότητα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

1 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

8 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ΩΡΩΝ (η 1η και η 8η 2,5 ωρών)

1 ΗΜΕΡΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

ΠΑΚΕΤΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ (online Silent Retreats) ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ BANGOR