ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Η επίτευξη μίας αίσθησης γαλήνης και ηρεμίας μέσα στην γεμάτη στρες καθημερινότητά μας είναι μία διαδικασία συχνά δύσκολη. Οι τεχνικές χαλάρωσης και μάλιστα όταν εφαρμόζονται ταυτόχρονα από μία ομάδα ανθρώπων, υπό την καθοδήγηση θεραπευτή, μπορούν να χαλαρώσουν το σώμα και το μυαλό, αλλά και να βοηθήσουν στη διαχείριση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης. Υπάρχει μία πληθώρα τεχνικών χαλάρωσης, όπως οι ασκήσεις αναπνοής, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η νοερή απεικόνιση, η ενσυνειδητότητα, αλλά και ο ιατρικός βελονισμός. Το να μάθει κανείς να χαλαρώνει σωστά χρειάζεται εξάσκηση, αλλά όσο περισσότερο εξασκούμαστε, τόσο πιο βοηθητική γίνεται η άσκηση χαλάρωσης.

Ασκήσεις αναπνοής: Οι ασκήσεις αναπνοής αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του στρες στο σώμα, καθώς αποστέλλεται στον εγκέφαλο το αντίστοιχο μήνυμα και ο εγκέφαλος με τη σειρά του ειδοποιεί το σώμα να χαλαρώσει. Οι φυσιολογικές αντιδράσεις που συνοδεύουν το στρες, όπως η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, όλες μειώνονται καθώς αναπνέουμε βαθιά. Πρόκειται για μία τεχνική εύκολη στην εκμάθηση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε πλαίσιο.

Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση: H μυϊκή τάση αποτελεί έναν από τους τρόπους που το σώμα μας αντιδρά στο καθημερινό άγχος και στρες. Η Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο επίλυσης του συμπτώματος της σωματικής έντασης ως έκφραση του καθημερινού στρες. Κατά την τεχνική αυτή, συσφίγγουμε ομάδες μυών κατά την εισπνοή και τις χαλαρώνουμε κατά την εκπνοή, δουλεύοντας τις μυϊκές ομάδες μας με συγκεκριμένη σειρά. Η εξάσκηση για μερικές εβδομάδες, βοηθά σημαντικά στην ανακούφιση από αισθήματα άγχους και στρες, ενώ είναι χρήσιμη και στην αντιμετώπιση προβλημάτων έλευσης ύπνου.

Νοερή Απεικόνιση: Η Νοερή Απεικόνιση είναι μία ακόμη αποτελεσματική τεχνική ανακούφισης από το στρες. Περιλαμβάνει τη δημιουργία νοερών εικόνων, προκειμένου να επιτευχθεί μία νοητική κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης. Με την νοερή απεικόνιση, ο νους εστιάζει σε γαλήνιες και χαλαρωτικές εικόνες σε αντίθεση με τις αγχογόνες και τρομακτικές εικόνες που σχηματίζονται σε καταστάσεις άγχους και πανικού. Επίσης η συγκεκριμένη τεχνική είναι αποτελεσματική και στη διαταραχή πανικού και την αγοραφοβία.

Ομαδικός βελονισμός: Ο ιατρικός βελονισμός μπορεί να εφαρμοσθεί για συγκεκριμένες ενδείξεις και σε ομαδικό πλαίσιο. Για χαλάρωση, μείωση του στρες και βελτίωση διαταραχών ύπνου ο ομαδικός βελονισμός σε καθιστή θέση είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικός και αποτελεί εναλλακτική της ατομικής θεραπείας.

Ενσυνειδητότητα: Τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness) είναι αποτελεσματικές για τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες. Στο Stress Center προσφέρονται βιωματικά σεμινάρια εκμάθησης της μείωσης του άγχους μέσω ενσυνειδητότητας (mindfulness-based stress reduction, MBSR).

Η εκμάθηση και εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών σε ομαδικό πλαίσιο, εξασφαλίζει το ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον που απαιτείται σε αυτές τις μεθόδους, ενώ η ανταλλαγή σκέψεων και ανατροφοδότησης μεταξύ των μελών της ομάδας, ενισχύει την αποτελεσματικότητα και των μεθόδων αυτών, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.

FACTS

Τα σημαντικότερα επιγραμματικά

Μνήμη & Εγκέφαλος

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη και να βελτιώσουν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου

Πίεση & Πόνος

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του πόνου

Ύπνος

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας και διάρκειας του ύπνου

Στρες

Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν αποτελεσματικά στη μείωση του καθημερινού αισθήματος του στρες

Αποτελεσματικότητα

Οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν άμεσα αποτελέσματα που δεν μειώνονται με το χρόνο

Ευεξία

Οι τεχνικές χαλάρωσης συμβάλλουν στη βελτίωση της ευεξίας και στην καλύτερη ποιότητα ζωής

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ