ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΤΕΧΝΗΤΟ ΦΩΣ

Η φωτοθεραπεία ή θεραπεία φωτεινού φωτός (bright light therapy, BLT), αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική, μη φαρμακευτική θεραπευτική μέθοδο αντιμετώπισης της κατάθλιψης, των διαταραχών ενέργειας και ύπνου και ορισμένων άλλων συναισθηματικών διαταραχών που εφαρμόζεται στο Stress Center. Πρόκειται για μία βραχεία και εύκολη στην εφαρμογή της θεραπεία έκθεσης σε τεχνητό φως, η οποία χορηγείται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (συνήθως καθημερινά) και υπό σαφείς ιατρικές οδηγίες μέσω μίας ειδικής συσκευής (σύστημα λευκού φωτός) που εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία συγκεκριμένου μήκους κύματος. Η φωτοθεραπεία είναι ανώδυνη και στερείται σημαντικών παρενεργειών, ενώ μπορεί να αποτελέσει αποκλειστική ή συνδυαστική θεραπεία με πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Η μέχρι τώρα κλινική εμπειρία έχει δείξει πως εξασφαλίζονται καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα με πρωινές συνεδρίες, ενώ οι σύγχρονες, φορητές συσκευές φωτοθεραπείας καθιστούν προσιτή τη συγκεκριμένη θεραπευτική προοπτική σε όλο και περισσότερους ασθενείς ακόμη και στο σπίτι.

Το κέντρο μας υποστηρίζει τη φωτοθεραπεία είτε με φωτεινά πάνελ με μέγεθος tablet είτε με τα διεθνώς αναγνωρισμένα και πατενταρισμένα γυαλιά φωτοθεραπείας Luminette 3.

Ο βιολογικός μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί η φωτοθεραπεία εμπλέκει τον επανασυγχρονισμό του εσωτερικού βιολογικού (κιρκαδιανού) ρυθμού και μεταβολές σε συστήματα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου (σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη, μελατονίνη, κ.α) που σχετίζονται με τη διάθεση και τον ύπνο και τους οποίους στοχεύουν και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η δραστικότητα δε της φωτοθεραπείας είναι παρόμοια με αυτή συγκεκριμένων αντικαταθλιπτικών ουσιών. Η θεραπεία αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν καταθλιπτικά συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως με υπερυπνία, αυξημένη όρεξη, μεγάλη επιθυμία για κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και αύξηση βάρους. Επίσης, χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία της χρόνιας κατάθλιψης, των διαταραχών του κύκλου του ύπνου, αλλά και προεμμηνορυσιακών διαταραχών συναισθήματος. Εξαιτίας του ασφαλούς προφίλ και των ελάχιστων παρενεργειών της (κεφαλαλγία, ήπια ναυτία, διάρροια, ερεθισμός στα μάτια), η θεραπεία φωτός συνίσταται ιδιαίτερα και σε περιόδους κύησης και λοχείας. Τέλος υπάρχουν μελέτες που δείχνουν αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας σε παχυσαρκία και του συνδρόμου της νυκτερινής υπερφαγίας.

FACTS

Τα σημαντικότερα επιγραμματικά

Δραστικότητα

Η φωτοθεραπεία αποτελεί μία ασφαλή θεραπευτική μέθοδο με παρόμοια αποτελεσματικότητα όπως αντικαταθλιπτικά σκευάσματα

Παρενέργειες

Η φωτοθεραπεία είναι ανώδυνη και κατά βάση στερείται σημαντικών παρενεργειών

Ενδείξεις

Η φωτοθεραπεία ενδείκνυται για τη θεραπεία διαταραχών συναισθήματος, ενέργειας, ύπνου και όρεξης

Ευελιξία

Οι σύγχρονες, φορητές συσκευές φωτοθεραπείας καθιστούν προσιτή τη συγκεκριμένη θεραπευτική προοπτική ακόμη και στο σπίτι

Συχνότητα

Συνιστάται μία βραχείας διάρκειας καθημερινή έκθεση στη φωτοθεραπεία κατά τις πρωινές ώρες για καλύτερα αποτελέσματα

Κύηση και λοχεία

Η ασφάλεια της θεραπείας αυτής την καθιστά ιδιαίτερα ενδεδειγμένη σε περιόδους κύησης και λοχείας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ