ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύγχρονες και εξατομικευμένες φαρμακευτικές προσεγγίσεις

H φαρμακοθεραπεία αποτελεί μία βασική, επιστημονικά τεκτηριωμένη και παγκοσμίως καθιερωμένη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί αφενός η ανακούφιση από τα συμπτώματα και αφετέρου να να προληφθούν οι υποτροπές. Ψυχικά, γνωστικά, ψυχοσωματικά και άλλα συμπτώματα μπορούν έτσι να αντιμετωπιστούν επιτυχώς και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επανάσταση στην φαρμακολογική έρευνα των τελευταίων 3 δεκαετιών, οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων με πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα παλιά σκευάσματα. Υπάρχουν λοιπόν πλέον πολλά διαθέσιμα, άκρως ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα στη θεραπευτική φαρέτρα του ιατρού, με βάση τα οποία μπορεί να ορισθεί ένα μοναδικό και εξατομικευμένο φαρμακοθεραπευτικό σχήμα σε συνεργασία με τον κάθε ασθενή.

Παρόλα αυτά, κρίσιμη είναι η σωστή επιλογή των σκευασμάτων και σωστής δόσης, έτσι ώστε να έχουμε το απλούστερο φαρμακευτικό σχήμα με το καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, η συνταγογράφηση φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από διεξοδική κλινική αξιολόγηση, λήψη εκτενούς ιατρικού ιστορικού και εδραίωση της θεραπευτικής σχέσης και εμπιστοσύνης στα πλαίσια ενός συνολικού θεραπευτικού σχεδιασμού.

FACTS

Τα σημαντικότερα επιγραμματικά

Θεραπεία

Τα φάρμακα αποτελούν πάντα μέρος ενός συνδυαστικού και εξατομικευμένου θεραπευτικού σχεδιασμού

Σημασία

Η λήψη αγωγής δεν αποτελεί ένδειξη ήττας ή αδυναμίας, αλλά, αντίθετα, ενδυνάμωση της ατομικής προσπάθειας

Παρενέργειες

Τα σύγχρονα σκευάσματα δεν προκαλούν εθισμό, καταστολή ή αλλοίωση της προσωπικότητας και έχουν συνήθως ελάχιστες παρενέργειες

Επίδραση

Τα φάρμακα δεν επηρεάζουν αρνητικά τον εγκεφάλο, αλλά, αντιθέτως, συντελούν στην επαναφορά της σωστής λειτουργίας του

Στίγμα

Το στίγμα που φέρουν τα «ψυχοφάρμακα» βασίζεται κυρίως σε άγνοια, προκαταλήψεις και λανθασμένη ενημέρωση

Ασφάλεια

Χιλιάδες σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και κυρίως την ασφάλεια των φαρμάκων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ