ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – STRESS & TIME MANAGEMENT

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Το στρες είναι κατά βάση μία φυσιολογική λειτουργία του σώματός μας, που μας βοηθάει στην καθημερινότητα επιτρέποντας την ιδανική προσαρμογή μας στις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Όταν όμως το στρες υπερβεί τα προσωπικά όρια του κάθε ανθρώπου, η αρμονική λειτουργία του οργανισμού μας απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός μεγάλου φάσματος συναισθηματικών, γνωστικών και σωματικών συμπτωμάτων.

Άγχος, μελαγχολία, ευερεθιστότητα, διαταραχές στη συγκέντρωση και τον ύπνο, ανήσυχες σκέψεις, απώλεια ενέργειας, όρεξης και διάθεσης, κοινωνική απομόνωση, αλλά και μια πληθώρα ψυχοσωματικών συμπτωμάτων (π.χ. ταχυκαρδίες, βάρος στο στήθος, γαστρεντερικά ή δερματικά συμπτώματα, κεφαλαλγίες και μυαλγίες, εφίδρωση, ζάλη) εμφανίζονται, όσο μεγαλύτερη και πιο χρόνια η έκθεσή μας σε καταστάσεις που επιφέρουν στρες.

Η διαχείριση του στρες είναι λοιπόν κάτι που αφορά όλους μας, καθώς εσωτερικό ή εξωτερικό άγχος βιώνουμε καθημερινά και βλέπουμε την επίδρασή του σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η σωστή διαχείριση του στρες στοχεύει στην ισορροπία του οργανισμού στο ενεργειακό σημείο που προσφέρει τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα και περιλαμβάνει μία πλειάδα συμπεριφορικών και γνωστικών ψυχοθεραπευτικών στρατηγικών που προσαρμόζονται στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά για να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του.

Το εξειδικευμένο πρόγραμμά μας βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές διαχείρισης του στρες με ψυχοεκπαίδευση για την καλύτερη κατανόηση επιβαρυντικών παραγόντων και αναγνώριση προσωπικών προβληματικών καταστάσων, αλλαγή τρόπου ζωής, εκμάθηση χαλαρωτικών τεχνικών και τεχνικών ενσυνειδητότητας, υγιεινή ημέρας και ύπνου, διαχείριση χρόνου, θετική ψυχολογίας, συμπεριφορικές αλλαγές για ενίσχυση της αυτοαποτελεσματικότητας, σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, αποσαφήνιση μελλοντικών στόχων, καθώς και άλλες προσεγγίσεις με στόχο τη μείωση του στρες και την καλύτερη ευεξία και λειτουργικότητα στην καθημερινότητα. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται επίσης και στην πρόληψη μελλοντικών στρεσογόνων καταστάσεων.

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε προσωπικά από τον Δρ. Αγοραστό από την πολυετή του εμπειρία και προσφέρεται αποκλειστικά στο STRESS CENTER από τον ίδιο και εξειδικευμένους συναδέλφους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις των 2 ωρών που εμπεριέχουν θεωρητικές, πρακτικές και βιωματικές ενότητες.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ:
Κάθε 2,5 μήνες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
36 ώρες (6 συναντήσεις των 6 ωρών)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
Δια ζώσης / διαδικτυακά

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:
8 (δια ζώσης) έως και 12 (διαδικτυακά)

ΤΥΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Ψυχοεκπαιδευτικό Βιωματικό Εργαστήριο

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
Δρ. Αγοραστός Θ. Αγοραστός
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, MD, MSc, PhD, CCBT
Επίκ. Καθηγητής Ψυχιατρικής Α.Π.Θ.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν πιστοποίηση παρακολούθησης από το Ινστιτούτο Συμπεριφορικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας και από τη Γερμανοελληνική Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Κατανόηση της βιλογίας του στρες

Κατανόηση στρεσογόνων παραγόντων

Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης

Μείωση του αισθήματος του στρες και άγχους

Μείωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Διαχείριση κρίσεων πανικού

Βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου

Αύξηση του αυτοελέγχου

Υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών