ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΠΡΟΛΗΨΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΛΟΧΕΙΑ

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πιο σημαντική αλλά και βιολογικά και σωματικά ταραχώδης περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Κατά την περίοδο αυτή, αλλά και το πρώτο έτος μετά τον τοκετό εμφανίζονται πολύ συχνά συναισθηματικές διαταραχές στην εγκυμονούσα ή στη νέα μητέρα που χρήζουν ιατρικής υποστήριξης, καθώς είναι συχνά αρκετά σοβαρές. Για παράδειγμα, η επιλόχειος κατάθλιψη ταλαιπωρεί 1 στις 5 μητέρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και κουλτούρας, επηρεάζοντας όλο το πλέγμα των ενδοοικογενειακών σχέσεων και επιβαρύνοντας τους πιο σημαντικούς πρώτους μήνες της μητρότητας.
Η επιλόχειος κατάθλιψη, δεν είναι απλά μία υποκειμενική δυσκολία από τις νέες συνθήκες, αλλά μία νόσος με μεγάλη έκπτωση της συνολικής λειτουργικότητας της μητέρας, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, υπάρχει η πιθανότητα σοβαρής επιδείνωσης και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και περισσότερο.

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενημέρωση των συναδέλφων του Κλάδου της περιγεννητικής υγείας (ψυχιάτρων, γυναικολόγων, παιδιάτρων, ψυχολόγων και μαιών) σχετικά με τις ψυχολογικές παραμέτρους της κύησης και της λοχείας σε κάθε στάδιό τους, και τις ποικίλες περιγεννητικές ψυχικές νόσους που συχνά εμφανίζονται. Η έγκαιρη αναγνώριση μίας καταθλιπτικής, αγχώδους ή και ψυχωτικής διαταραχής κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και η πρώτη προσέγγιση και διαχείριση των συμπτωμάτων, συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης των δυσκολιών μίας μέλλουσας ή νέας μητέρας και απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, καθώς επηρεάζει σημαντικά τη σωματική υγεία, την έκβαση της κύησης και του τοκετού, τη σχέση μητέρας-βρέφους, αλλά και τη νοητική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα γίνει αναλυτική παρουσίαση κάθε περιγεννητικής ψυχικής διαταραχής, με άξονες την παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, τους προδιαθεσικούς και αιτιολογικούς παράγοντες, την κλινική έκφραση, αλλά και την αντιμετώπιση τόσο σε φαρμακευτικό όσο και ψυχοθεραπευτικό επίπεδο.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ:
Κάθε 2 μήνες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
8 εβδομαδιαίες 2ωρες συναντήσεις

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
Δια ζώσης / διαδικτυακά

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:
8 (δια ζώσης) έως και 12 (διαδικτυακά)

ΤΥΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Ψυχοεκπαιδευτικό Βιωματικό Εργαστήριο

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
Θεανώ Γκέσογλου, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια, MD