ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Αναμφίβολα το διαδίκτυο είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις και κατακτήσεις του ανθρώπου. Υπάρχουν όμως πραγματικοί κίνδυνοι από τη χρήση διαδικτύου. Η Παθολογική Χρήση του Διαδικτύου μπορεί να αφορά διάφορες εφαρμογές: από την απλή ανάσυρση πληροφοριών, την κοινωνική δικτύωση, τις οικονομικές απάτες, τον εκφοβισμό, την πορνογραφία, τα τυχερά παιχνίδια, την προμήθεια ψυχοδραστικών ουσιών μέχρι την εκμετάλλευση παιδιών και εφήβων, την αυτοκτονία και την πολύωρη ενασχόληση από παιχνίδια και την παραμέληση εαυτού σε βαθμό εθισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα και το διαδίκτυο, αλλά μόνο μια μικρή μειοψηφία αναπτύσσει παθολογικό σχήμα χρήσης, σαν συμπεριφορική εξάρτηση, με συμπτώματα εθισμού και αρνητικές συνέπειες στην εργασία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην εκπαίδευση.

Τα περισσότερα προβλήματα, τα οποία πηγάζουν από μια κακή χρήση των διαδικτυακών εφαρμογών μπορούν να αποφευχθούν με ανάλογη ενημέρωση, εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων παιδιών, εφήβων, γονέων και εκπαιδευτικών. Η σωστή παιδεία, ενημέρωση και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα, θα βοηθήσει στη πρόληψη παθολογικών συμπεριφορών.

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι αυτού του σεμιναρίου επικεντρώνονται στην παρουσίαση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων για την ασφαλή και παθολογική χρήση του Διαδικτύου και στη διεξοδική παρουσίαση και σφαιρική μελέτη όλων των κινδύνων. Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όσο και σε εκπαιδευτικούς, γονείς ή απλά άτομα που ενδιαφέρονται για αυτό το φαινόμενο.

Το πολύ σπάνιο, ευτυχώς, αλλά ανησυχητικό και επικίνδυνο, φαινόμενο της διαταραχής από τα (διαδικτυακά) παιχνίδια (internet gaming disorder, gaming disorder) θα διερευνηθεί σε όλα τα επίπεδα και θα αναλυθούν οι ιστορικές αλλά και οι τρέχουσες εξελίξεις. Επίσης θα αναλυθούν η επίδραση του χρόνου σύνδεσης/παρακολούθησης παιχνιδιού (Screen time of Internet Gaming) στην ψυχική, συμπεριφορική ή κοινωνική κατάσταση του παίκτη και ή σχέση του με την ανάπτυξη εθισμού, ο ρόλος του μέσου (παιχνίδι) ως γραμμικού αιτίου ανάπτυξης εθιστικής συμπεριφοράς, η υψηλή συννοσηρότητα με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές και οι πιθανές ερμηνείες και οι παράγοντες που καθορίζουν την ευαλωτότητα στην ανάπτυξη της διαταραχής.

Επίσης, θα παρατεθούν και θα συζητηθούν διαδραστικά κατευθυντήριες γραμμές, κανόνες και προτάσεις για μια ασφαλή και επωφελή χρήση διαδικτύου. Τέλος θα γίνει παρουσίαση των συμβουλευτικών και θεραπευτικών δομών στην επικράτεια.

Βασικές Πληροφορίες

ΕΝΑΡΞΗ:
Κάθε 2 μήνες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
3 εξάωρες συνεδρίες 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
Δια ζώσης / διαδικτυακά

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:
10 – 12 συμμετέχοντες

ΤΥΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Ψυχοεκπαιδευτικό Εργαστήριο

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
Δρ. Κάκια Νικολάου
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, MD, PhD.
Εξειδικευμένη σε Διαταραχές Εθισμού