ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – MINDFULNESS-BASED STRESS REDUCTION (MBSR)

MINDFULNESS – ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

Η ενσυνειδητότητα είναι ένας τρόπος ο καθένας μας να καλλιεργήσει την επίγνωσή του σχετικά με το τί συμβαίνει μέσα του (σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις) και γύρω του, την κάθε στιγμή, κρατώντας μια στάση ευγενικής περιέργειας στην εμπειρία του, χωρίς να την αξιολογεί ή να την επικρίνει. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο έχει τη δυνατότητα να εστιάζει στο «εδώ και τώρα» με τρόπο ενεργητικό, που δίνει νόημα στην εμπειρία του και μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε αυτή με μία στάση αποδοχής, αντί να αντιδρά και να προσπαθεί να την αλλάξει, να ανησυχεί για το παρόν ή το μέλλον, να αποφεύγει ή να μηρυκάζει, μπαίνοντας έτσι σε έναν αέναο κύκλο δυσφορίας και απογοήτευσης. Όταν μιλάμε για ενσυνειδητότητα, μιλάμε στην ουσία για μία στάση ζωής η οποία καλλιεργείται μέσω πρακτικών διαλογισμού στην καθημερινότητα του ατόμου.

Ερευνητικά, οι πρακτικές ενσυνειδητότητας έχουν συνδεθεί με υψηλούς δείκτες ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας, ενίσχυσης ψυχικής ανθεκτικότητας, μειωμένο άγχος, βελτίωσης προσοχής και μνήμης κ.α. Τα προγράμματα ενσυνειδητότητας έχουν αποκτήσει πλέον μια ισχυρή θέση ανάμεσα στις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμέτωπισης ψυχικών διαταραχών (κατάθλιψη, άγχος, εξουθένωση κ.α), σωματικών νοσημάτων (χρόνιος πόνος, αυτοάνοσα κ.α), καθώς και άλλων δυσκολιών (καθημερινό στρες, βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων κ.α) και διδάσκονται στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8+1 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

Το πρόγραμμα μείωσης του στρες με ενσυνειδητότητα (mindfulness-based stress reduction, MBSR), είναι το πρώτο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, εντατικό βιωματικό πρόγραμμα 8+1 εβδομάδων με βάση την ενσυνειδητότητα και αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα προγράμματα αντιμετώπισης άγχους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Jon Kabat Zinn το 1979, στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης, δουλεύοντας με ασθενείς με χρόνιο πόνο και σωματικές παθήσεις, προβλήματα άγχους και συναφών διαταραχών. Τα θεαματικά αποτελέσματα του προγράμματος μας φέρνουν στο σήμερα, με το MBSR να αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσης πάνω στην οποία συνεχίζουν να αναπτύσσονται προγράμματα με βάση την ενσυνειδητότητα και με χιλιάδες έρευνες να επιβεβαιώνουν τα οφέλη του σε μια ευρεία γκάμα παθολογικών και μη, καταστάσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διδασκαλία στις αρχές της ενσυνειδητότητας, θεωρία και συστηματική εξάσκηση πρακτικών διαλογισμού, ήπιες ασκήσεις διατάσεων βασισμένες σε hatha yoga, ομαδική συζήτηση, προσωπική υποστήριξη και ατομική πρακτική στο σπίτι με αναλυτικό εγχειρίδιο και ηχογραφημένα αρχεία πρακτικών. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί σε βεβαίωση παρακολούθησης και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίσημη πιστοποίηση δασκάλων προγραμμάτων με βάση την ενσυνειδητότητα.

Βασικές Πληροφορίες

ΕΝΑΡΞΗ:
Κάθε 2,5 μήνες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
10 εβδομαδιαίες συναντήσεις (8+1 εβδομάδες)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
Δια ζώσης / διαδικτυακά

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:
8 (δια ζώσης) έως και 12 (διαδικτυακά)

ΤΥΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Ψυχοεκπαιδευτικό Εργαστήριο

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
Αγγελική Μοναστιρλή, Ψυχολόγος MSc, MBSR/MBCT Specialist

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί σε βεβαίωση παρακολούθησης και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίσημη πιστοποίηση δασκάλων προγραμμάτων με βάση την ενσυνειδητότητα

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:

1 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

8 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 2.5 ΩΡΩΝ (η 1η και η 8η 3 ωρών)

ΠΑΚΕΤΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

1 ΗΜΕΡΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ (online Silent Retreats) ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ BANGOR