ΙΑΤΡΕΙΟ ΥΠΝΟΥ

ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΚΙΡΚΑΔΙΑΝΟΥ ΡΥΘΜΟΥ

Ο ύπνος αποτελεί αποτελεί την πιο σημαντική και πολύπλοκη βιολογική λειτουργία του οργανισμού μας, η οποία επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του σώματός μας και διασφαλίζει την ευεξία και τη συνολική ψυχική και σωματική υγεία. Παρόλα αυτά, πάνω από 30% των ενήλικων ατόμων παρουσιάζουν διαταραχές στη σωστή λειτουργία του ύπνου. Οι κύριες διαταραχές του ύπνου συνδέονται με αυξημένο στρες και αφορούν στις δυσκολίες στην έλευση του ύπνου, την ανεπαρκή διάρκειά του λόγω προβλημάτων διακοπτόμενου ύπνου ή πρόωρης αφύπνισης, τον ανήσυχο και μη αναζωογονητικό ύπνο αλλά και την ημερήσια υπνηλία / υπερυπνία.

Ένας ενήλικας γενικά χρειάζεται περίπου 7-8 ώρες συνεχούς ύπνου προκειμένου να είναι λειτουργικός. Άτομα με διαταραχές ύπνου βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για συνολική απώλεια της σωστής λειτουργίας του σώματος με αυξημένο στρες, ευερεθιστότητα και μειωμένη λειτουργικότητα, πονοκεφάλους, διαταραχές διάθεσης, μνήμης και συγκέντρωσης, αλλά και πολλές ψυχικές, καρδιοαγγειακές, ανοσολογικές, αυτοάνοσες, μεταβολικές κ.α. παθήσεις, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι. Π.χ. ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές ύπνου έχουν 40 φορές υψηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν από κατάθλιψη, και 2-5 φορές υψηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο, ενώ χρόνια διαταραχή ύπνου συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Το στρες καθώς και οι κακές συνήθειες πριν τον ύπνο αποτελούν συχνές αιτίες του προβλήματος , ωστόσο επιδέχονται αποτελεσματικής θεραπείας τόσο με ψυχοθεραπευτικές όσο και με φαρμακευτικές μεθόδους, ακόμη και με μία απλή εκπαίδευση σε συνήθειες και πρακτικές «καλής υγιεινής ύπνου» και διαχείρισης του στρες.

Το κέντρο μας προσφέρει εξατομικευμένες και ολιστικές ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου.

FACTS

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Βαρύτητα

Είναι συνήθως χρόνιες και συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα

Συχνότητα

1 στους 3 ανθρώπους παρουσιάζει τουλάχιστον μία διαταραχή ύπνου

Συμπτώματα

Συνδέονται με μειωμένη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής σε όλους τους τομείς

Συννοσηρότητα

Αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης σχεδόν όλων των σωματικών και ψυχικών ασθενειών

Θεραπεία

Συμπεριφορικές αλλαγές και ψυχοεκπαίδευση βοηθούν αποδεδειγμένα σημαντικά

Φάρμακα

Προσοχή χρειάζεται στη λήψη ηρεμιστικών προς αποφυγή του εθισμού 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΥΠΝΟΥ