ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Ιδιαίτερα στη σύγχρονη κοινωνία, πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές είναι δυνατόν να έχουν μακροχρόνια κακή επίδραση στην υγεία μας. Η συμπεριφορική ιατρική ασχολείται με την ενσωμάτωση σημαντικών γνώσεων και τεχνικών των επιστημών της συμπεριφοράς και της βιοϊατρικής και την εφαρμογή τους στην καθημερινότητα του ασθενούς με στόχο την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση σε γενικό, αλλά και ειδικό πλαίσιο. Συμπεριφορικές αλλαγές είναι αναγκαίες, λοιπόν, σε κάθε θεραπευτικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψιν τους ισότιμα τους ψυχολογικούς και σωματικούς παράγοντες που επιδρούν στον ασθενή. Η σημασία αυτής της προσέγγισης αναδύεται ανάγλυφα σε παραδείγματα, όπως η συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό, το κάπνισμα, ή την κατανάλωση αλκοόλ, στον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης του εργασιακού στρες και την ενσωμάτωση της σωματικής άσκησης. Στο ιατρείο αυτό γίνεται αρχικά ανάλυση της συμπεριφοράς με διερεύνηση των ψυχολογικών και βιολογικών μεταβλητών και ακολουθείται συμπεριφορική παρέμβαση που βασίζεται σε σταδιακή αλλαγή και αντικατάσταση παλαιών συμπεριφορών σε συνδυασμό με τεχνικές όπως ο ιατρικός βελονισμός, διατροφολογική υποστήριξη, τεχνικές μυοχαλάρωσης, διαχείριση χρόνου, άθληση και φαρμακευτική υποστήριξη.
Διακοπή καπνίσματος: Μελέτες έχουν δείξει ότι η εντατική ιατρική παρακολούθηση κατά την περίοδο της προσπάθειας απεξάρτησης από το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα να κόψει κανείς το κάπνισμα με επιτυχία. Μόνο το 3%-5% των καπνιστών έχει καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα χωρίς βοήθεια. Το ιατρείο μας χρησιμοποιεί ιατρικό βελονισμό, φαρμακευτική υποστήριξη και συνδυαστική συμπεριφορική θεραπεία για την υποστήριξη ασθενών σε αυτό το εγχείρημα.
Απώλεια βάρους: Το αυξημένο σωματικό βάρος είναι παράγοντας αυξημένου ρίσκου σχεδόν για όλες τις σωματικές παθήσεις και μειώνει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής. Πολύ συχνά στρες και κακή ψυχική υγεία οδηγούν σε αύξηση βάρους λόγω ορμονολογικών αλλαγών στο σώμα μας. Συνδυαστική υποστήριξη με ιατρικό βελονισμό, φαρμακοθεραπεία, συνδυαστική συμπεριφορική θεραπεία και διατροφολογική παρακολούθηση μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή πιο δραστικά από χρόνιες δίαιτες.
Διαχείριση χρόνου: Η διαχείριση του χρόνου είναι κάτι που αφορά όλους μας, καθώς μία κακή διαχείριση οδηγεί σε άμεση αύξηση των επιπέδων του στρες που επιβαρύνει κάθε πτυχή της ζωής μας. Άγχος, ευερεθιστότητα, διαταραχές στη συγκέντρωση και τον ύπνο, ανήσυχες σκέψεις, απώλεια ενέργειας, όρεξης και διάθεσης, κοινωνική απομόνωση, αλλά και μια πληθώρα ψυχοσωματικών συμπτωμάτων εμφανίζονται, όσο μεγαλύτερη και πιο χρόνια η κακή διαχείριση του χρόνου μας. Η σωστή διαχείριση του χρόνου στοχεύει στην ισορροπία του οργανισμού στο ενεργειακό σημείο που προσφέρει την μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα περιλαμβάνει μία πλειάδα συμπεριφορικών και γνωστικών/ψυχοθεραπευτικών στρατηγικών που προσαρμόζονται στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά για να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του.
FACTS
Διακοπή καπνίσματος
70% των καπνιστών επιθυμούν τη διακοπή του καπνίσματος κάθε χρόνο, αλλά μόνο 8% το καταφέρνουν
Οφέλη για την υγεία
Ένα έτος μετά τη διακοπή καπνίσματος, ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται κατά 50%
Στρες και συμπεριφορά
Χρόνιο στρες μειώνει την πιθανότητα διακοπής καπνίσματος και αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας
Απώλεια βάρους
Συμπεριφορικές αλλαγές είναι πολύ πιο βασικές από συνεχείς δίαιτες