ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΟΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο καρκίνος δεν είναι απλώς μία σωματική ασθένεια. Πρόκειται για μία πολυδιάστατη νέα πραγματικότητα για τον ασθενή, η οποία έχει βιολογικές, ψυχολογικές, συμπεριφορικές, κοινωνικές και υπαρξιακές παραμέτρους. Κατάθλιψη, άγχος και φόβος, διαταραχές ύπνου και όρεξης, χρόνιος πόνος, αλλά και παρενέργειες από τη θεραπεία είναι πολύ συχνά σε όλα τα στάδια της νόσου, επηρεάζοντας σημαντικά τη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής του ασθενούς. Παρόλα αυτά, δυστυχώς σπάνια λαμβάνουν οι ασθενείς με καρκίνο εξειδικευμένη ψυχο-ογκολογική υποστήριξη, καθώς συνήθως η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στα ζητήματα που αφορούν τη θεραπεία του καρκίνου. Η ψυχο-ογκολογική υποστήριξη δεν αποτελεί, όμως, πολυτέλεια, αλλά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συνολικής θεραπείας του καρκίνου, καθώς επηρεάζει αποδεδειγμένα και την έκβαση της ασθένειας.

Η ψυχο-ογκολογία είναι ο ιατρικός κλάδος που απευθύνεται σε ασθενείς με καρκίνο που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη παράλληλα με την ιατρική θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές, βιολογικές, συμπεριφορικές και υπαρξιακές αλλαγές και δυσκολίες που επιφέρει η νόσος. Τόσο φαρμακευτικά όσο και ψυχοθεραπευτικά (σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο), υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι συνεχούς, σταθερής και βαθιάς υποστήριξης και αντιμετώπισης του μεγάλου εύρους συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τον καρκινοπαθή, πάντα σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς. Η ψυχο-ογκολογία στοχεύει επίσης και την υποστήριξη των οικείων των ασθενών, που συχνά επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους και έχουν επίσης ανάγκη ψυχολογικής στήριξης

Το κέντρο μας προσφέρει εξατομικευμένες και ολιστικές ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για ψυχο-ογκολογική υποστήριξη.

FACTS

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Συχνότητα

1 στους 2 ασθενείς με καρκίνο θα εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή ύπνου σε κάποια φάση της ασθένειας

Υποστήριξη

8 στους 10 ασθενείς με καρκίνο δεν λαμβάνουν καμία ψυχο-ογκολογική υποστήριξη

Επιβάρυνση

Καρκινοπαθείς με κατάθλιψη έχουν πολύ υψηλότερη θνησιμότητα από ασθενείς χωρίς κατάθλιψη

Επιβάρυνση

Καρκινοπαθείς με κατάθλιψη εμφανίζουν μειωμένη δράση της χημειοθεραπείας και αυξημένο αίσθημα πόνου

Θεραπεία

Σωστή θεραπεία της κατάθλιψης μειώνει κατά 30-40% τη θνησιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο

Παρενέργειες

Ψυχο-ογκολογικές παρεμβάσεις μπορούν να επηρεάσουν θετικά παρενέργειες της χημειοθεραπείας και αίσθημα πόνου 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ