ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΩΝ ΒΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η εμπειρία της βίωσης ή ακόμη και της πληροφόρησης ενός υποκειμενικά τραυματικού ή απειλητικού για τη ζωή και την ακεραιότητα γεγονότος (π.χ. σωματική ή σεξουαλική επίθεση, φυσική καταστροφή, αυτοκινητιστικό ατύχημα, εμπειρίες πολέμου /τρομοκρατικής ενέργειας) μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σοβαρών ψυχικών και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και διαταραχών, όπως για παράδειγμα η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Τέτοιες εkδηλώσεις μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε ανάλογα με την ποιότητα του τραύματος, τη χρονική του διάρκεια και τη συχνότητά του.

Συνήθεις αντιδράσεις αποτελούν η εμμένουσα ανησυχία και υπερ-εγρήγορση, ο επανερχόμενος φόβος, το αίσθημα αβοήθητου και τύψεις, έντονες αναβιώσεις του γεγονότος (flashbacks, εφιάλτες), διαταραχές ύπνου και συγκέντρωσης, έντονα συναισθήματα όπως θλίψη/απελπισία/θυμός, όπως και η αποφυγή οποιασδήποτε σχέσης με το θέμα ή τον τόπο του τραύματος. Θεραπευτικά, υπάρχουν τόσο ψυχοθεραπευτικές όσο και φαρμακοθεραπευτικές προσεγγίσεις, με τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αντίστοιχα να κατέχουν τη μεγαλύτερη ερευνητική τεκμηρίωση.

Το κέντρο μας προσφέρει εξειδικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τραυματικών εμπειριών βασισμένες στην εστιασμένη στο τραύμα γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (trauma-focused CBT).

FACTS

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Συχνότητα

1 στους 2 ανθρώπους θα βιώσουν τουλάχιστον ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή τους, ενώ 20% αυτών θα εκδηλώσουν PTSD

Ευαλωτότητα

Οι γυναίκες βιώνουν 2 φορές συχνότερα PTSD, ενώ η σεξουαλική βία ενέχει το υψηλότερο ρίσκο για την εκδήλωση της διαταραχής

Συννοσηρότητα

Παρατηρείται εξαιρετικά υψηλή συννοσηρότητα με κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, αλλά επίσης και με σωματικές ασθένειες

Ψυχοθεραπεία

Η επικεντρωμένη-στο-τραύμα γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι η πιο κατάλληλη μορφή ψυχοθεραπείας

Χρονιότητα

1 στους 3 ασθενείς θα εμφανίσει ίαση χωρίς θεραπευτική παρέμβαση, αλλά επίσης 1 στους 3 θα εμφανίσει χρόνια πορεία

Λειτουργικότητα

Οι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή έκπτωση λειτουργικότητας στην καθημερινότητα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ