ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ

ΘΑΝΑΤΟΣ – ΑΠΩΛΕΙΑ – ΧΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΣΘΕΝΕΙΑ   

Ο θάνατος και η απώλεια έρχονται απρόσκλητα στη ζωή μας και την ανατρέπουν σε όλα τα επίπεδα. Το πένθος εμφανίζεται με ποικίλες συναισθηματικές, κοινωνικές, συμπεριφορικές και σωματικές εκδηλώσεις  και είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια. Για κάποιους ανθρώπους, αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα τραυματική και χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη ώστε να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εξειδικευμένη υποστήριξη μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετική.

Το κέντρο μας προσφέρει εξατομικευμένες ατομικές και ομαδικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη στην απώλεια και το πένθος.

Στην πορεία του πένθους, τα συναισθήματα των ανθρώπων διαφοροποιούνται και ο πενθών μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη, απελπισία, άγχος, ενοχή, θυμό, ευερεθιστότητα ή απάθεια, απώλεια οποιουδήποτε αισθήματος ευχαρίστησης και φυσικά αίσθημα μοναξιάς. Από τη διαδικασία του πένθους δεν λείπουν και οι νοητικές δυσκολίες προσαρμογής στην απώλεια όπως οι συνεχείς σκέψεις για τον/την εκλιπόντα/ούσα, οι διαταραχές στη μνήμη και τη συγκέντρωση, ακόμη και η αίσθηση ότι το άτομο χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα και επικοινωνεί με το αγαπημένο του πρόσωπο που έχει χάσει. Κάθε άτομο που πενθεί περνά διαφορετικό χρόνο σε κάθε στάδιο πένθους και φυσικά βιώνει με μοναδικό τρόπο την εμπειρία και τα συναισθήματα της απώλειας του αγαπημένου του προσώπου. Η σύγχρονη συλλογική μας κουλτούρα που αποφεύγει οτιδήποτε λυπηρό συχνά αναγκάζει τους πενθούντες να αποτραβηχτούν από φίλους ή συγγενείς που δεν τους καταλαβαίνουν ή να υιοθετήσουν τρόπους αποφυγής της επώδυνης, αλλά απαραίτητης, διαδικασίας τους πένθους. Οι ομάδες υποστήριξης στο πένθος, οι οποίες αντιθέτως, ενισχύουν την εμπειρία της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών, μπορούν να κάνουν θαύματα στην ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων που πενθούν. Σε μια αποτελεσματική ομάδα πένθους, τα μέλη μπορούν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και λήψης βοήθειας, μεταξύ της ανεξαρτησίας και μιας αποτελεσματικής αλληλοϋποστήριξης.

ΤΑ 5 ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ

Άρνηση

Σοκ – Συναισθηματική δυσλειτουργία – Απώθηση

Απελευθέρωση Συναισθημάτων

Έντονα συναισθήματα (πένθος, κλάμα, αγωνία, αϋπνία) και συμπεριφορές

Διαπραγμάτευση

Τύψεις – Ενοχές – Αναζήτηση Λύσης – Θυμός

Κατάθλιψη

Συνειδητοποίηση – Θλίψη – Πόνος – Μοναξιά – Αναβίωση

Αποδοχή

Αποκατάσταση της ισορροπίας και σκέψεις για το μέλλον

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ