ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΠΙΛΟΧΕΙΑΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πιο σημαντική αλλά και βιολογικά και σωματικά επίπονη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Κατά την περίοδο αυτή, αλλά και το πρώτο έτος μετά τον τοκετό εμφανίζονται πολύ συχνά συναισθηματικές διαταραχές στην εγκυμονούσα ή στη νέα μητέρα που χρήζουν ιατρικής υποστήριξης, καθώς είναι συχνά αρκετά σοβαρές. Για παράδειγμα, επιλόχειος κατάθλιψη ταλαιπωρεί 1 στις 5 μητέρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και κουλτούρας, επηρεάζοντας όλο το πλέγμα των ενδοοικογενειακών σχέσεων και επιβαρύνοντας τους πιο σημαντικούς πρώτους μήνες της μητρότητας. Η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται συνήθως μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλά ενδέχεται να προκύψει κατά την κύηση ή και μέσα στο πρώτο έτος μετά τον τοκετό. Επίσης, ιδιαίτερα για μέλλουσες μητέρες με ψυχιατρικό ιστορικό, είναι πολύ σημαντικό να έχουν έναν ολοκληρωμένο φαρμακευτικό σχεδιασμό πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, αλλά και μία συνεχή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια αυτής.

Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι απλά μία υποκειμενική δυσκολία από τις νέες συνθήκες, αλλά μία νόσος με μεγάλη έκπτωση της συνολικής λειτουργικότητας της μητέρας, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, υπάρχει η πιθανότητα σοβαρής επιδείνωσης και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και περισσότερο. Η εμφάνιση της ασθένειας επηρεάζεται από πολλούς βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ιστορικό κατάθλιψης, απουσία συντρόφου ή στήριξης, αλλά και τραυματική εμπειρία τοκετού αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου. Συχνά συμπτώματα αποτελούν η θλίψη, η κόπωση, η ανηδονία, η αϋπνία, η ευερεθιστότητα αλλά και οι βασανιστικές ενοχές απέναντι στο παιδί ή και στο σύντροφο που φτάνουν να κάνουν μία μητέρα να αμφισβητεί το ρόλο, την ικανότητα και την προσωπική αξία της. Η επιλόχειος κατάθλιψη επιδέχεται θεραπείας, είτε φαρμακευτικής, είτε ψυχοθεραπευτικής, σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο, με υψηλή αποτελεσματικότητα, ώστε η μητέρα να καταφέρει εκ νέου να απολαμβάνει την καθημερινότητα της, καθώς και τη φροντίδα του παιδιού αλλά και του εαυτού της

Το κέντρο μας προσφέρει εξατομικευμένες ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.

FACTS

Τα σημαντικότερα επιγραμματικά

Συχνότητα

Περίπου 1 στις 5 μητέρες θα παρουσιάσουν επιλόχειο κατάθλιψη

Βοήθεια

3 στις 4 γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη δεν θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια

Χρονιότητα

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο

Ιστορικό

Προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης ή τραυματική εμπειρία τοκετού, αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου

Πλαίσιο

Απουσία συντρόφου και υποστηρικτικού πλαισίου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου

Θεραπεία

Η συμμετοχή του συντρόφου στη θεραπευτική διαδικασία, παίζει σπουδαίο ρόλο στην έκβαση της θεραπείας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ