ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πιο σημαντική αλλά και βιολογικά και σωματικά ταραχώδης περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Κατά την περίοδο αυτή, αλλά και το πρώτο έτος μετά τον τοκετό εμφανίζονται πολύ συχνά συναισθηματικές διαταραχές στην εγκυμονούσα ή στη νέα μητέρα που χρήζουν ιατρικής υποστήριξης, καθώς είναι συχνά αρκετά σοβαρές.

Για παράδειγμα, η επιλόχειος κατάθλιψη ταλαιπωρεί 1 στις 5 μητέρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και κουλτούρας, επηρεάζοντας όλο το πλέγμα των ενδοοικογενειακών σχέσεων και επιβαρύνοντας τους πιο σημαντικούς πρώτους μήνες της μητρότητας.
Η επιλόχειος κατάθλιψη, δεν είναι απλά μία υποκειμενική δυσκολία από τις νέες συνθήκες, αλλά μία νόσος με μεγάλη έκπτωση της συνολικής λειτουργικότητας της μητέρας, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, υπάρχει η πιθανότητα σοβαρής επιδείνωσης και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και περισσότερο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προετοιμασία της μέλλουσας μητέρας για τις αλλαγές, τις εμπειρίες και τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσει. Οι συμμετέχουσες θα γνωρίσουν τους βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εκδήλωση της επιλόχειου κατάθλιψης, καθώς επίσης και θα μάθουν να διαχωρίζουν φυσιολογικές εκδηλώσεις κατά την επιλόχειο περίοδο από πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης.

Στο πρόγραμμα θα υπάρχει χρόνος συζήτησης των διαφορετικών σταδίων κατά την κύηση, αλλά και μετά τον τοκετό με στόχο τη σωστή αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, την ενδυνάμωση του ρόλου, της ικανότητας και της αξίας της μέλλουσας μητέρας, έτσι ώστε να παραμείνει υγιής και λειτουργική.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μίας ανοιχτής κοινότητας γυναικών με κοινούς προβληματισμούς ως προς τη διαχείριση της πολλαπλότητας των ρόλων μίας νέας μητέρας, με κύρια εργαλεία την επιστημονική ενημέρωση, την εμπιστοσύνη, την επικοινωνία εμπειριών και βιωμάτων της περιγεννητικής περιόδου, την αλληλοϋποστήριξη και το σεβασμό στη μοναδικότητα κάθε συμμετέχουσας στην ομάδα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ:
Κάθε 2 μήνες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
8 εβδομαδιαίες 2ωρες συναντήσεις

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
Δια ζώσης / διαδικτυακά

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:
8 (δια ζώσης) έως και 12 (διαδικτυακά)

ΤΥΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Ψυχοεκπαιδευτικό Βιωματικό Εργαστήριο

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
Θεανώ Γκέσογλου, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια, MD