ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ (MINDFULLNESS – BASED STRESS REDUCTION)

MINDFULNESS-BASED STRESS REDUCTION

Η ενσυνειδητότητα είναι ένας τρόπος ο καθένας μας να καλλιεργήσει την επίγνωσή του σχετικά με το τί συμβαίνει μέσα του (σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις) και γύρω του, την κάθε στιγμή, κρατώντας μια στάση ευγενικής περιέργειας στην εμπειρία του, χωρίς να την αξιολογεί ή να την επικρίνει. Με αυτό τον τρόπο, το άτομο έχει την δυνατότητα να εστιάζει στο «εδώ και τώρα» με τρόπο ενεργητικό, που δίνει νόημα στην εμπειρία του και να ανταποκρίνεται σε αυτή με μία στάση αποδοχής, αντί να αντιδρά και να προσπαθεί να την αλλάξει, να ανησυχεί για το παρόν ή το μέλλον, να αποφεύγει ή να μυρηκάζει, μπαίνοντας έτσι σε έναν αέναο κύκλο δυσφορίας και απογοήτευσης.

Όταν μιλάμε για ενσυνειδητότητα, μιλάμε στην ουσία για μία στάση ζωής η οποία καλλιεργείται μέσω επίσημων και ανεπίσημων πρακτικών διαλογισμού στην καθημερινότητα του ατόμου. Ερευνητικά έχει συνδεθεί ερευνητικά με υψηλούς δείκτες ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας, ενίσχυσης ψυχικής ανθεκτικότητας, μειωμένο χρόνο διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ενισχυμένη συναισθηματική αυτορρύθμιση, λειτουργική ευελιξία, βελτίωσης προσοχής και μνήμης κ.α.

Τα προγράμματα με βάση την ενσυνειδητότητα έχουν πλεόν αποκτήσει μια ισχυρή θέση ανάμεσα στις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμέτωπισης ψυχικών διαταραχών (κατάθλιψη, άγχος, κ.α), σωματικών νοσημάτων (πόνος, αυτοάνοσα κ.α), καθώς και άλλων δυσκολιών (καθημερινό στρες, βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων κ.α) και διδάσκονται πλέον σε μεγάλα νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης περιλαμβάνουν διδασκαλία στις αρχές της ενσυνειδητότητας, θεωρία και συστηματική εξάσκηση πρακτικών διαλογισμού, ήπιες ασκήσεις διατάσεων βασισμένες σε hatha yoga, ομαδική συζήτηση, προσωπική υποστήριξη και ατομική πρακτική στο σπίτι με αναλυτικό εγχειρίδιο και ηχογραφημένα αρχεία πρακτικών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTA ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΤΡΕΣ 8 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ME ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

Το πρόγραμμα μείωσης του στρες με ενσυνειδητότητα (mindfulness-based stressreduction, MBSR), είναι το πρώτο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, εντατικό βιωματικό πρόγραμμα 8 εβδομάδων με βάση την ενσυνειδητότητα και αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα προγράμματα αντιμετώπισης άγχους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Jon Kabat Zinn το 1979, στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης, δουλεύοντας με ασθενείς με χρόνιο πόνο και σωματικές παθήσεις, προβλήματα άγχους και συναφών διαταραχών. Τα θεαματικά αποτελέσματα του προγράμματος μας φέρνουν στο σήμερα, με το MBSR να αποτελεί την βασική πηγή έμπνευσης πάνω στην οποία συνεχίζουν να αναπτύσσονται προγράμματα με βάση την ενσυνειδητότητα και με χιλιάδες έρευνες να επιβεβαιώνουν τα οφέλη του σε μια ευρεία γκάμα παθολογικών και μη, καταστάσεων.

Βασικές Πληροφορίες

ΕΝΑΡΞΗ:
ΚΑΘΕ 2,5 ΜΗΝΕΣ  

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
2,5 ΜΗΝΕΣ (10 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ)   

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ/ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ  

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
8 (ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ)- ΕΩΣ ΚΑΙ 12 (ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ)  

ΤΥΠΟΣ:
ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΚΟΣΤΟΣ:
400 €

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΟΝΑΣΤΙΡΛΗ, Ψυχολόγος MSc, MBSR/MBCT Specialist

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί σε βεβαίωση παρακολούθησης και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίσημη πιστοποίηση δασκάλων προγραμμάτων με βάση την ενσυνειδητότητα.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

WE PROVIDE HIGH QUALITY SERVICES

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΣΥΝΑΤΗΣΕΙΣ ~ 2.5 ΩΡΩΝ

ΗΜΕΡΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

ΠΑΚΕΤΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ